Dwóch liderów, jeden priorytet: bezpieczeństwo pracy. DuPont Protection Solutions pomaga zapewnić ochronę pracowników firmy Malteurop, wiodącego producenta słodu na świecie.

DSXT2887

Założona w 1984 r. francuska grupa Malteurop jest światowym liderem w  przemyśle słodowniczym. Firma, utworzona w wyniku zrzeszenia grupy spółdzielni, przerabia jęczmień na słód, który wykorzystywany jest przez browary w procesie warzenia piwa. Malteurop zatrudnia blisko 1200 osób pracujących w 27 zakładach na 4 kontynentach. Firma pełni rolę łącznika w łańcuchu produkcyjnym jęczmień-słód-piwo.

We Francji grupa posiada 4 zakłady produkcyjne zlokalizowane w samym sercu regionu produkcji zbożowej, w tym największą na świecie słodownię Malteurop: zakład w Vitry-le-François o mocach produkcyjnych 240 000 ton rocznie. W przemyśle rolno-spożywczym, w którym działalność i środowisko przemysłowe stwarzają szczególne zagrożenia, bezpieczeństwo jest priorytetem. W trosce o bezpieczeństwo pracowników grupa Malteurop postanowiła skorzystać z wiedzy i doświadczenia DuPont Protection Solutions w zakresie prawidłowego doboru niezawodnej odzieży ochronnej.

 

Kontrola procesu produkcji w służbie jakości

Zakład Malteurop Vitry-le-François, położony w czwartym pod względem wielkości mieście w departamencie Marna, u zbiegu rzeki, autostrady i linii kolejowej, produkuje słód wykorzystywany przez browary będące klientami grupy do produkcji piwa w stylu Blond Ale. Zakład uzyskał certyfikaty ISO 22000 (bezpieczeństwo żywności), GMP+ (żywienie zwierząt) oraz ISO 9001. W skład zakładu wchodzą 3 jednostki produkcyjne zatrudniające 65 osób czuwających nad prawidłowym przebiegiem procesu słodowania przez 24 godziny na dobę, 365 dni w roku.

Produkcja słodu przebiega według ściśle określonego schematu. Jęczmień o wilgotności 10-12% poddawany jest różnym etapom przetwarzania przed składowaniem i przesłaniem do browarów:

•        po oczyszczeniu ziarno zanurza się w kadzi. Ten proces pobudza i stymuluje ziarno, które zaczyna kiełkować,

•        po uzyskaniu wilgotności na poziomie 42% ziarno pozostawia się w kiełkowniku na 4–5 dni w temperaturze pokojowej (12–20°C). Rozsypane na perforowanych płytach wyposażonych w system wentylacji ziarno miesza się co 12 godzin w celu zapewnienia jego prawidłowego rozwoju,

•        następnym krokiem jest stopniowe suszenie ziarna w kolejnych zakresach temperatur aż do temperatury prażenia (80-85°). To kluczowy etap określający kolor przyszłego piwa,

•        po trafieniu do komór składowania pośredniego produkt przechodzi przez układ usuwający kiełki, które odzyskuje się na potrzeby produkcji granulatu przeznaczonego na paszę.

Zarówno na początku, jak i w trakcie całego procesu produkcyjnego, jęczmień i słód podlegają ścisłej kontroli: nowe plony są sprawdzane w mikrosłodowni, która umożliwia dostosowanie receptur i kontrolę jakości w laboratorium odtwarzającym warunki warzelne. Celem jest zapewnienie wysokiej jakości produktu spełniającego wymogi browarów będących klientami grupy.

Dla Malteurop zapobieganie zagrożeniom związanym z bezpieczeństwem żywności w trakcie procesu słodowania stanowi prawdziwe wyzwanie w kontekście produkcji zdrowego słodu. Producent stawia czoło temu wyzwaniu, stosując dobre praktyki wytwarzania i procedurę systematycznego, kompleksowego czyszczenia przy każdym opróżnianiu linii w celu uniknięcia jakichkolwiek zagrożeń mikrobiologicznych.

Kultura bezpieczeństwa

Aby zapewnić higieniczne warunki i bezpieczeństwo żywności, dla Malteurop ważne jest codzienne czyszczenie linii. Jak tłumaczy Denis Ricart, specjalista ds. prewencji: - W kiełkownicach i kadziach panuje temperatura od 18 do 24 stopni, a poziom wilgoci dochodzi do 100%. To idealne warunki dla rozwoju bakterii, pleśni i grzybów. — Dlatego z chwilą opróżnienia kadzi lub kiełkownicy zespół sprzątający odkaża zbiornik, spód kiełkownicy i instalację transportu ziarna, a następnie spłukuje linię cieczą pod wysokim ciśnieniem przed ponownym napełnieniem — wyjaśnia Véronique Coeffier, asystent ds. BHP. - Działania te mają szczególne znaczenie w przypadku spodu kiełkownicy, a więc miejsca, w którym dochodzi do wentylowania ziarna. Czyszczenie zapobiega zatkaniu perforacji płyt przez ziarna jęczmienia. Bez wentylacji ziarno nie oddycha.

W słodowni w Vitry-le-François, na którą składa się 12 kiełkownic i 2 kadzie w jednostkach M1 i M2 o ręcznym czyszczeniu, rygorystyczne procedury są sumiennie wykonywane raz dziennie. Jamel Bahri, zatrudniony w Malteurop od 6 lat, jest jednym z pracowników produkcji wykonującym to poważne zadanie z uwagi na rozmiar kiełkownic i czas czyszczenia każdego zbiornika (4–8 godzin w zależności od zabrudzenia kadzi). Pracownicy zakładają rękawice przeciwchemiczne i kombinezon zapewniający ochronę przeciwchemiczną, następnie kask i uprząż z pasem wentylacyjnym. Takie wyposażenie jest konieczne ze względu na zagrożenia związane ze stosowaniem rozcieńczonego wybielacza podczas płukania instalacji cieczą pod wysokim ciśnieniem, a także narażenie na napięcia posturalne.

W zakładzie takim jak słodownia Malteurop, gdzie zagrożenia są jasno określone, np. strefy ATEX (atmosfera wybuchowa) czy narażenie na działanie produktów chemicznych, bezpieczeństwo pracy pozostaje najważniejszym priorytetem. Dlatego Mélissa Chauvière, kierownik produkcji, zwróciła się do DuPont Protection Solutions z prośbą o dobór rozwiązania, które pozwoliłoby maksymalnie wyeliminować ryzyko.

Bezpieczeństwo pracowników: absolutny priorytet

Aby zapewnić jak najlepszą ochronę pracowników produkcji, przedstawiciele DuPont udali się do zakładu w Vitry-le-François. Celem wizyty było dokładne zapoznanie się z rzeczywistymi warunkami użytkowania kombinezonów i stosowanymi substancjami chemicznymi. Oczekiwania Mélissy Chauvière z Malteurop brzmiały: - odzież, którą można łatwo założyć; na tyle wytrzymała, aby nie uległa rozerwaniu w razie zahaczenia, a także zrozumiałe dla pracowników zasady prawidłowego użytkowania kombinezonu”.

Po kilku spotkaniach roboczych firma DuPont zarekomendowała kombinezon Tychem® 4000 S. Jest to odzież ochronna kategorii III,  odpowiednia do zastosowań wymagających optymalnej ochrony przed działaniem substancji chemicznych bez ograniczenia swobody ruchów użytkownika podczas przemieszczania się w przypadku ograniczonej przestrzeni.

Następnie pracownicy testowali kombinezony w rzeczywistych warunkach w poszczególnych strefach czyszczenia. Ostatecznie kombinezon Tychem® 4000 S został jednomyślnie zatwierdzony przez pracowników produkcji, gdyż - jak powiedział Jamel Bahri - „czuję się bezpieczniej, szwy są szczelniejsze”. „Bardziej elastyczny, lepiej przylega do szyi, lżejszy, a więc wygodniejszy w noszeniu”, „łatwo się go zakłada, ma rękawy z mankietami, które są znacznie lepiej dopasowane dzięki elastycznej pętelce na kciuk przy nadgarstku”, „podwójny zamek błyskawiczny i podwójna patka sprawiają, że kombinezon jest naprawdę szczelny, to nas uspokaja” - takie opinie zostały zebrane przez zespół ds. BHP Malteurop.

Klucz do sukcesu: szkolenie z zasad bezpieczeństwa

Szkolenie pracowników  w zakresie zakładania/czyszczenia/zdejmowania kombinezonu to ważny aspekt poprawy bezpieczeństwa. Grupa Malteurop doceniła również „wsparcie DuPont Protection Solutions w tej kwestii, a także w doborze właściwego kombinezonu, rozmiarów i dobrych praktyk”, jak podkreśla Véronique Coeffier. Dziś procedury są jasne „przed użyciem jakiejkolwiek substancji chemicznej pracownicy — etatowi i tymczasowi – są szkoleni jak należy zakładać i zdejmować kombinezon. Każde zadanie zostało opisane w instrukcji, którą pracownicy muszą przeczytać przed przystąpieniem do czyszczenia ” — podkreśla Mélissa Chauvière.

Véronique Coeffier dodaje: - To wsparcie stało się siłą napędową wdrożenia globalnego podejścia do kwestii bezpieczeństwa i zaangażowania zespołów. Jesteśmy bardzo zadowoleni z pozytywnych wyników.