Pion rolniczy DowDupont™ stanie się samodzielną firmą i przyjmie nazwę Corteva Agriscience™

DowDuPont™, ogłosił nazwę swego pionu rolniczego, który zgodnie z planem do 1 czerwca 2019 roku wyodrębni się jako samodzielna firma. Nazwa nowej firmy - Corteva Agriscience™ - składa się z kombinacji słów oznaczających „serce” oraz „naturę”..

„To początek ekscytującej podróży”, powiedział James C. Collins Jr, prezes ds. operacyjnych (COO), pionu rolniczego DowDuPont. „Corteva Agriscience™ łączy trzy mocno ze sobą powiązane jednostki biznesowe, oddane pokoleniom rolników. Nowa nazwa to afirmacja naszej historii, ale i krok w przyszłość, w której poświęcimy się zwiększeniu produktywności rolników oraz trosce o stan zdrowia i dobrobyt konsumentów. Dzięki najbardziej zróżnicowanej ofercie produktów na rynku, niemal stuletniemu doświadczeniu w rolnictwie oraz wyjątkowym innowacjom, Corteva Agriscience™ stanie się wiodącą firmą w branży rolniczej, która, we współpracy z całym przemysłem spożywczym, skoncentruje się na dostarczaniu bezpiecznej, zdrowej żywności.

Corteva Agriscience™ połączy jednostki biznesowe DuPont Crop Protection, DuPont Pioneer i Dow AgroSciences, tworząc samodzielną firmę rolniczą, która będzie kształtować rynek i wyznaczać trendy w takich obszarach jak produkcja nasion, ochrona roślin i technologie cyfrowe w rolnictwie.

Docelowa firma, dzięki połączeniu wiedzy najlepszych specjalistów, technologii, innowacji oraz możliwości z zakresu badań i rozwoju, będzie na wyjątkowej pozycji, która pozwoli firmie stymulować rozwój naszego systemu żywienia, umożliwiając rolnikom uzyskiwać lepsze, zdrowsze i obfitsze plony wykorzystując jednocześnie mniej zasobów naturalnych.

„Będziemy dalej inwestować w nasze najbardziej rozpoznawalne wysokiej jakości produkty dla rolnictwa, jak: nasiona Pioneer®,Mycogen® oraz dostępne od niedawna nasiona Brevant™, a także wyróżniane nagrodami środki ochrony roślin takie jak fungicyd Approach® Prima, czy Quelex® - herbicyd zawierający substancję aktywną Arylex™. Jednocześnie będziemy wciąż opracowywać i wprowadzać na rynek nowe produkty wykorzystując nasze technologie i zgromadzoną wiedzę z zakresu chemii”, powiedział Collins.

Poza ogłoszeniem nazwy nowej firmy, podczas Commodity Classic, największym zjeździe i targach rolniczych w Stanach Zjednoczonych, przedstawiono dziś tożsamość marki Corteva Agriscience™ oraz jej logo (www.corteva.com).

Siedzibą przyszłej firmy będzie Wilmington w stanie Delaware (Stany Zjednoczone), gdzie będą się znajdować najważniejsze działy wsparcia korporacyjnego spółki. Lokalizacje w Johnston, Iowa i Indianapolis w stanie Indiana będą służyć jako centra biznesowe, natomiast kierownictwo poszczególnych linii biznesowych, a także działy wsparcia, badań i rozwoju, zarządzania globalnym łańcuchem dostaw, marketingu oraz sprzedaży skupione będą w dwóch lokalizacjach na Środkowym Zachodzie.

DowDuPont będzie wspierać swoją nową markę poprzez wydarzenia specjalne, odbywające się aż do zyskania przez pion pełnej niezależności jako spółki.

DowDuPont™ będzie nadal wspierać nową markę od teraz aż do czasu, gdy dział stanie się niezależną firmą.

O DowDuPont™ Agriculture,o ddziale biznesowym DowDuPont (NYSE: DWDP).

DowDuPont Agriculture łączy mocne strony firm DuPont Pioneer, DuPont Crop Protection i Dow AgroSciences. Dział rolnictwa firmy DowDuPont dostarcza rolnikom na całym świecie najbardziej kompletną ofertę, opracowaną dzięki solidnemu programowi badawczemu w zakresie hodowli, biotechnologii i ochrony upraw. DowDuPont Agriculture dostarcza innowacyjne rozwiązania, pomagając rolnikom zwiększać wydajność i zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe dla rosnącej populacji ludzi na świecie. Firma DowDuPont zamierza wydzielić dział rolny z obecnej struktury i stworzyć niezależną, publicznie działającą firmę. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.dow-dupont.com.

Contact:

Sławomir Kutryś
fwrpols@dow.com

Informujemy, że publikowane na stronach niniejszego serwisu treści mają wyłącznie charakter informacyjny. W celu zapoznania się ze szczegółowymi informacjami na temat produktów i ich stosowania, prosimy o zapoznanie się z etykietą środka ochrony roślin.

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu.