Stosowane w witrynie pliki cookie pomagają nam świadczyć i udoskonalać nasze usługi online. Kontynuując przeglądanie, zgadzasz się na użycie plików cookie zgodnie z naszą Polityką prywatności.

Nowe centrum współczesnej terapii laserowej żył Dr Dragić Center

Centrum Współczesnej Terapii Laserowej Żył Dr. Dragic’a  w Nowym Sadzie w Serbii.
Powierzchniowy materiał hi tech DuPont™ Corian® w półprzezroczystym kolorze Glacier Ice został wykorzystany jako podświetlana okładzina ścienna; kolor Glacier White użyto na okładzinę drzwi. Projekt studia Studio Fluid; fot. Ana Kostić, dzięki uprzejmości Studio Fluid, wszelkie prawa zastrzeżone.

Październik 2016 - Wyjątkowy obiekt specjalistyczny, Centrum Współczesnej Terapii Laserowej Żył Dr. Dragic’a w Nowym Sadzie w Serbii, ukazuje enigmatyczny, ultra-nowoczesny design, który łączy zaawansowany materiał powierzchniowy DuPont™ Corian® podświetlany LED’ami. Centrum znajduje się na pierwszym piętrze Adamović Palace, w budynku z początku XIX  wieku, nowoczesne wnętrze kliniki elegancko kontrastuje ze swoim zewnętrzem.

Dr Petar Dragic zapoczątkował chirurgię laserową żył osiem lat temu w Serbii i dzisiaj jest jednym z wiodących światowych ekspertów w tej dyscyplinie. Zdobył wiele nagród za zasługi dla tej gałęzi medycyny. Tworząc klinikę, architektoniczne studio z Belgradu Studio Fluid, chciało opracować koncepcję, która odzwierciedli nowatorskie zabiegi oferowane w klinice podczas procesu leczenia.

Wszystkie materiały użyte we wnętrzu: DuPont™ Corian®, MDF, posadzki epoksydowe i każdy mebel oraz sprzęt są w różnych odcieniach bieli, które tworzą subtelne kontrasty w kolorze i teksturze. Studio Fluid wybrało DuPont™ Corian® ze względu na jego trwałość, możliwość formowania, przezroczystość oraz kombinację funkcjonalnych i sensorycznych cech. W projekcie zostały wykorzystane dwa kolory Corian®: Glacier White w obszarach nieoświetlonych oraz półprzezroczysty kolor Glacier Ice w miejscach oświetlonych.

 

Corian® w półprzezroczystym kolorze Glacier Ice został wykorzystany jako podświetlana okładzina ścienna; kolor Glacier White użyto na okładzinę drzwi. Projekt studia Studio Fluid; fot. Ana Kostić, dzięki uprzejmości Studio Fluid, wszelkie prawa zastrzeżone.
Fot. Ana Kostić, dzięki uprzejmości Studio Fluid, wszelkie prawa zastrzeżone.

 

Corian® jest wykorzystany na ścianach w 15 metrowym korytarzu łączącym recepcję z poczekalnią, na podświetlanym blacie w recepcji, a także zbudowane są z niego szafki w gabinetach zabiegowych.

W klinice pacjenci witani są w małym pomieszczeniu recepcji, w którym stoi podświetlona lada wykonana z materiału Corian® w kolorze Glacier Ice; Corian® został połączony z płytą MDF. Stamtąd muszą przejść długi korytarz, gdzie panele z półprzezroczystego materiału Corian® wypełniają środkową część ścian. Te części zostały wyrzeźbione tworząc wzór, który jest podświetlany przez oświetlenie LED.

Dla kontrastu, ukryte drzwi korytarza - wykonane z DuPont™ Corian® w kolorze Glacier White i wyrzeźbiony w nich ten sam wzór co na ścianach w korytarzu - nie są podświetlone. W rezultacie, kiedy wszystkie światła są wyłączone, panele wyglądają jednolicie. Gdy są włączone, pojawia się zupełnie inny obraz.

Do sufitu korytarza, za pomocą ledwo widocznych kabli, przymocowana jest długa, cienka lampa LED. Daje ona wrażenie wiązki lasera przechodzącej przez całą przestrzeń i podkreślająca ścieżkę, którą mają przemierzyć pacjenci.

Dodatkowo, do powściągliwego i tajemniczego wrażenia całego projektu, gabinety zabiegowe znajdują się za ukrytymi drzwiami w ciągu korytarza. Wewnątrz tych pomieszczeń, szafy i szafki emitują światło z wewnątrz. Są one również wykonane w kombinacji paneli Corian® i MDF.

Architekt Zorana Vasic ze studia Fluid komentuje „Wykorzystywaliśmy Corian® w innych projektach - na przykład w plażowym salonie Dukley, gdzie zaprojektowaliśmy długi bar z podświetlanym blatem. Kiedy zaczęliśmy pracować nad konceptem kliniki dr. Dragic’a, wiedzieliśmy, że chcemy zaprojektować świetlne efekty na ścianie, więc naturalnym było dla nas wykorzystać ponownie Corian®.

„Klinika znajduje się na pierwszym piętrze budynku z przełomu XIX i XX wieku, co oznaczało, że musieliśmy dokonać pewnych zmian w układzie wnętrz. Skończony projekt miał bardzo długi, wąski korytarz, który zdawał się być wadą na pierwszy rzut oka, ale w rzeczywistości stał się kluczowym atutem.” Dodaje architekt Zorana Vasic.

 „Korytarz prowadzi do poczekalni, która jest wypełniona naturalnym światłem, tak więc, gdy pacjenci idą wzdłuż korytarza, mogą mieć poczucie ‘światełka na końcu tunelu’. Jest też poczucie niepewności, ponieważ początkowo przestrzeń wydaje się składać wyłącznie z liniowego korytarzu i poczekalni na końcu niego. Ukrywając pokoje zabiegowe za serią ukrytych drzwi, zabawiliśmy się tą tajemniczością.” Dodaje architekt Zorana Vasic.

Ponieważ każdy element projektu jest biały, stolarka  i wykończenie tychże elementów musiało być zrobione na najwyższym poziomie, co oznaczało, że znalezienie odpowiednich wykonawców było największym wyzwaniem. DuPont™ Corian® został obrobiony przez firmę Solidtop, z siedzibą w Belgradzie, a ojciec dr. Dragic’a (który jest wykwalifikowanym stolarzem) wykonał wszystkie prace stolarskie w klinice osobiście.

Architekt Zorana Vasic reasumuje „Prawie każdy ma jakąś reakcję, kiedy pierwszy raz odwiedza klinikę - niektórzy są zszokowani, inni zaskoczeni. Zbliżając się do wejścia, ludzie nie potrafią wyobrazić sobie wnętrza. Osiągnęliśmy to, co zaplanowaliśmy: pacjenci mieli się poczuć, że są w wyjątkowym miejscu.”